Žirnio krautuvėlėje mes visi domimės maisto kultūra ir parduodamas prekes atrenkame patys. Šįkart akis užkliuvo už jau 7-ąjį kartą išleidžiamo Flos Olei – ypač tyro alyvuogių aliejaus gido. Išragavę tūkstančius pavyzdžių Flos Olei autoriai savo gide rekomenduoja 192 ypač tyro alyvuogių aliejaus rūšis. Jame aptikome ir OleAurum – aliejų, kurį siūlome ir savo pirkėjams!

Šiame gide jo autoriai taip pat pateikia rekomendacijas, kaip atpažinti gerą alyvuogių aliejų. Norime jomis pasidalinti ir su Jumis.

Taigi, ar kiekvienas gali tik paragavęs įvertinti alyvuogių aliejaus kokybę? Tikrai taip. Tereikia vadovautis tam tikromis iš anksto nustatytomis taisyklėmis. Pasidėkite šalia žaliųjų obuolių, kurie padeda išvalyti burną prieš kiekvieno naujo aliejaus degustaciją ir galime pradėti.

Visų pirma aliejų pauostykite. Įsipilkite jo maždaug 20 ml ir pašildykite iki ragavimui tinkamos 28 laipsnių temperatūros. Profesionalai naudoja įvairiausią įrangą, bet pakanka stiklinę tiesiog pašildyti rankose ją laikant uždengtą ir sukiojant, kad procesą pagreitintumėte. Pakelkite stiklinę prie nosies. Giliai įkvėpkite. Ir dar kartą. Jūs galite iš karto įvertinti, ar kvapas Jums buvo malonus, ar ne, ar Jūs manote, kad aliejus kokybiškas, Jums patiks, ar nepatiks. Šį pirmąjį įspūdį patvirtins arba paneigs Jūsų skonio receptoriai.

Dabar gurkštelėkite. Lėtai, neprarydami. Palaikykite burnoje, kad aliejus pasiektų visus Jūsų skonio receptorius. Nepamirškite kvėpuoti. Štai, Jūs jau galite įvertinti aliejaus saldumą, kartumą, aitrumą. Dabar galite išspjauti.

Gali pasirodyti keista, tačiau paskutinė aliejaus charakteristika – išvaizda – didelės reikšmės jo kokybei neturi. Net gi profesionaliems degustuotojams aliejus pateikiamas nepermatomose stiklinėse. Aliejaus skaidrumas, tankumas ir spalva priklauso nuo daugelio faktorių: aliejaus amžiaus, filtravimo proceso ypatumų, kilmės ar alyvuogių rūšies, tad gilintis reiktų ilgai.

Dabar įvertinkite Jūsų ragautą aliejų.

Gerosios aliejaus savybės yra šios: kartumas arba saldumas, vaisiškumas, aitrumas. Tačiau jeigu pajausite daržovių, o ypač agurko, vyno, šieno, metalo ar net dulkių skonį, būkite tikri – aliejus nėra pats geriausias.

Aliejaus kartumas ar saldumas priklauso nuo to, ar iš prinokusių alyvuogių jis buvo spaudžiamas. Jei neprinokusių, jis bus kartokas, jei prinokusių – saldus.

Aliejaus vaisiškumą lemia daugelis faktorių – klimatas, dirvožemis, surinkimas bei transportavimas, spaudimas ir net saugojimas.

Aliejaus aitrumas yra viena iš jo klaidingai vertinamų savybių – atrodo, jei aliejus „kanda“, jis nekokybiškas. Tačiau šis aitrumas rodo aukštą smulkiųjų dalelių, tokių kaip pvz. tokoferolis (vitaminas E), koncentraciją. Šios smulkiosios dalelės veikia kaip antioksidantai bei saugo mūsų ląsteles nuo senėjimo.

Labai svarbu paminėti tai, kad alyvuogių aliejus, skirtingai nuo kitų aliejaus rūšių, yra išgaunamas mechaniškai: išspaudžiamas, tada centrifūguojamas ir filtruojamas taip paruošiant galutiniam vartojimui. Tuo tarpu kitų rūšių aliejai turi būti rafinuojami ar termiškai, chemiškai apdorojami. Be jokios abejonės, toks papildomas apdorojimas mažina tiek šių aliejų maistinę vertę, tiek teigiamą įtaką mūsų sveikatai.

Gide taip pat pateikiama keletas rekomendacijų, kurios padės kuo ilgiau išlaikyti tiek skonines alyvuogių aliejaus savybes, tiek ir teigiamą poveikį mūsų sveikatai:

Pirkite aliejų tamsaus stiklo buteliuose. Dėl tiesioginių saulės spindulių prarandama dalis vitamino E. Kai kurie aliejaus gamintojai, norėdami būti konkurencingesni ir pasiūlyti Jums pigesnę prekę (skaidrus stiklas pigesnis nei spalvotas), nuostabų aliejų išpilsto į šviesaus stiklo butelius. Nieko baisaus, jeigu jis parduotuvėje ar Jūsų namuose bus paslėptas nuo tiesioginių saulės spindulių.

Filtruotas aliejus išsilaiko ilgiau nei nefiltruotas. Taip nutinka dėl nefiltruoto aliejaus sudėtyje natūraliai esančio vandens.

Venkite temperatūros svyravimų – nelaikykite aliejaus šaldytuve ar arti orkaitės.

Pirkite nedidelius butelius aliejaus. Jei jau įsigijote didelę talpą, išpilstykite į mažesnes. Nepilkite aliejaus į talpą, kurioje dar yra seno aliejaus likučių.

Aliejus irgi turi savo „galiojimo terminą“. Stenkitės suvartoti jį per metus nuo atidarymo.

Pabaigai paminėsime, kad daugiausiai aukščiausios kokybės ypač tyro alyvuogių aliejaus išspaudžiama Viduržemio jūros regiono valstybėse, o ypač turinčiose senas šio aliejaus spaudimo tradicijas – Ispanijoje, Italijoje ir Graikijoje. Renkantis aliejų niekad nesuklysite pasirinkę specialiai paženklintus geografinėmis nuorodomis: PDO (Protected Denomination of Origin) ar PGI (Protected Geographic Indication). Abi šios nuorodos, suteikiamos vadovaujantis Europos Sąjungos teisės aktais, garantuoja, kad yra griežtai kontroliuojama visa aliejaus gamybos grandinė. Ir jis pagaminamas būtent toje teritorijoje, dėl kurios tampa išskirtiniu (kaip kad yra su šampanu ir Šampanės provincija).

Žirnio krautuvėlėse galite įsigyti ypač tyro alyvuogių aliejus su saugoma kilmės vietos nuoroda OleAurum taip pat eilę kitų alyvuogių aliejaus rūšių mūsų elektroninėje parduotuvėje.

Šaltinis: Marco Oreggia, Flos Olei, 2017 ir Žirnio krautuvėlė